Een goede luchtkwaliteit op kantoor draagt bij aan een betere gezondheid, maar ook aan betere prestaties van werknemers. Op kantoor is dit dan ook van essentieel belang. Een frisse, goede luchtkwaliteit zorgt ervoor dat medewerkers efficiënter en productiever kunnen werken, maar zorgt ook voor minder ziekteverzuim.

Het belang van een goede luchtkwaliteit op kantoor

Wanneer de luchtkwaliteit op kantoor goed is, zul je niemand hier over horen. Lucht is immers zoiets vanzelfsprekends en het is niet zichtbaar. Echter, een slechte luchtkwaliteit kan wel herkend worden aan stoffige lucht, onaangename geuren, chemische verontreinigingen of vocht in de lucht. Deze onzichtbare kenmerken kunnen zich weer op de volgende manieren uiten:

  • Branderige, droge ogen
  • Droge keel, kortademigheid, hoesten
  • Hoofdpijn, vermoeidheid
  • Concentratieproblemen
  • Grotere kans op ziektes en een snellere verspreiding hiervan

 

De luchtkwaliteit in een ruimte wordt bepaald door diverse factoren. Denk hierbij aan de temperatuur, luchtvochtigheid, ventilatie, CO2-gehalte etc. Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor de gezondheid van medewerkers, maar ook voor het bedrijf en het milieu. Een gezonde en frisse lucht zorgt immers voor een prettige (werk)omgeving.

Wat kun je doen om de luchtkwaliteit op kantoor te verbeteren?

Werken op kantoor betekent werken in een grote ruimte met een grote groep mensen om ons heen. Het is van belang dat iedereen die de lucht inademt, een aangename en gezonde lucht inademt.  Er zijn verschillende manieren om de luchtkwaliteit te verbeteren en deze zo schoon mogelijk te houden.

1.     Zorg voor voldoende frisse lucht binnen

Zet regelmatig ramen of deuren open. Ventilatie is namelijk essentieel voor een gezond binnenklimaat. Op deze manier behoud je een optimale luchtvochtigheid en krijgen schimmels of huisstofmijten geen kans.

2.     Kies voor een ventilatiesysteem en maak deze regelmatig schoon

Voor een gezonde lucht op kantoor zou je eigenlijk 24 uur per dag moeten ventileren. Verse lucht moet in het gebouw kunnen en oude lucht moet eruit kunnen. Een ventilatiesysteem zorgt hiervoor. Zorg wel dat de ventilatieopeningen en luchtkanalen regelmatig worden schoongemaakt, zodat je er optimaal gebruik van kan maken.

3.     Voeg planten toe op kantoor

Door planten toe te voegen kun je de algehele luchtkwaliteit verbeteren op kantoor. Planten hebben een algehele positieve effect op werknemers, waardoor ze het functioneren en de tevredenheid verhogen. Bovendien brengen ze de luchtvochtigheid op orde en zetten ze CO2 om in zuurstof. De lucht wordt op deze manier op een natuurlijke manier gezuiverd, waardoor planten werken als een natuurlijke luchtverfrisser!

4.     Meet regelmatig de luchtkwaliteit en controleer het CO2 niveau.

Twijfel je over de luchtkwaliteit bij jou op kantoor? Meten is weten! Zo kun je bij een verslechterde luchtkwaliteit bovenstaande punten doornemen en verbeteringen doorvoeren.

Regelmatig schoonmaakonderhoud

Zorg daarnaast ook voor regelmatig schoonmaakonderhoud. Een schonere werkomgeving zorgt niet alleen voor een betere gezondheid van medewerkers en een positief bedrijfsimago.

Het zorgt ook voor een schone ruimte en een betere luchtkwaliteit, wat essentieel is voor de gezondheid van iedereen op kantoor. Kies voor een kantoorschoonmaak van Actief Cleaning Services, verbeter de luchtkwaliteit en profiteer van de vele andere voordelen van een schoon kantoor!